General Knas Nytt album och turné.

Posted by:Gillis Bengtsson on Sep - 11 - 2014

webb1000pixlarEn av Sveriges absolut största reggae-artister är tillbaka med sitt fjärde album “Folkets Röst” som släpps 17 september 2014. Medräknat Svenska Akademiens alla album är detta General Knas nionde och “Folkets Röst” är inte omöjligt hans starkaste och viktigaste platta av dem alla. Vi har intervjuat Generalen…

Hur tycker du att den svenska reggaescenen mår i dag?
– Fantastiskt! Vi är en av de starkaste krafterna, utanför det kommersiella helvetet, som formar ungas världsbild i dag. Till vilken håla jag än kommer i Sverige möts jag av kärlekskrigare som vittnar om hur viktig musiken är. säger Ivan ”General Knas” Olausson-Klatil.

Folkets Röst blir General Knas fjärde soloalbum. Sedan tidigare har mannen med Sveriges kanske fetaste basröst även släppt Äntligen Har Rika Människor Fått Det Bättre (2006), Charmörerna Med Vänner Presenterar (2009) och Kärlek & Revolt (2011).
– Jag var lite nojig att det skulle bli svårt att göra en lika bra skiva som “Kärlek & Revolt”. Folk får avgöra själva men jag tycker att vi lyckades. “Folkets Röst” är min bästa och starkaste skiva. Den nionde i ordningen om vi räknar med Svenska Akademien. Snart dags för jubileum!

– Det blir förresten en ganja-tune även på denna skivan, bekräftar General Knas och syftar på låten Aktivist.
Numera klassiska odlingslåten 12/12 från albumet Kärlek & Revolt har än så länge mer än fem miljoner lyssningar på Youtube och Spotify. Totalt har de låtar General Knas gjort eller medverkar på över 30 miljoner lyssningar bara på Spotify. Minst sagt väldigt imponerande för en artist som alltid opererat långt från mediernas rampljus eller radions spellistor.
– Det betalar hyran, men jag skulle helst se att musik var gratis. Jag avskyr musikbranschen. Det är en av de lägsta och smutsigaste verksamheterna på vårt jordklot. Och artister i allmänhet är inte mycket bättre. Jag älskar däremot musik.

Låtarna är främst producerade av KAP10 (Kapten Röd) och Partillo men även gamla vapendragare som One Drop Music samt Lance-A-Lot har bidragit. Bland medverkande gästartister bjuds på inga mindre än Kapten Röd, Aki (från Labyrint), Vic Vem samt Ras Daniel.

Den 14 september går svenska folket och röstar. Tre dagar senare släpper General Knas sitt fjärde soloalbum. Men själv tänker han inte rösta på söndag – och har aldrig gjort det heller.
– Det är ett smutsigt skådespel. Vi kan jämföra det med fångar i ett fängelse som vart fjärde år får välja färgen på sina fångkläder. Jag spelar inte med i det spelet. Så länge “demokratin” inte innefattar en demokratisk styrning av ekonomin är det inte demokrati i mina ögon. Men, positivt att klassfrågan åter är på ytan.

Du sjunger bland annat om kärlekskrigare på första singeln Mäktiga Lejon, finns det för få sådana i dagens Sverige och i världen?
– Helt klart! Alla människor borde vara kärlekskrigare. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det är den enda vettiga sysselsättningen som världen ser ut; att kämpa för frihet, rättvisa och solidaritet.

Folkets Röst består av elva spår. Låten Mäktiga Lejon är en av flertalet låtar som producerats av Partillo.
– Den låten är ganska representativ för soundet och vibben på skivan. Vi ville göra ett riktigt rootsigt album med modernt sound och det tycker jag vi lyckades med.

Allt sedan tiden med Svenska Akademien är General Knas givetvis även känd för sitt flitiga turnerande och direkt efter releasen väntar höst- och vinterturné med fullt liveband och turnépremiär på Pustervik i Göteborg 19 september.

General_Cover

FAKTA:

General Knas – Folkets Röst
Label: SwingKids
Genre: Reggae
Släpps: 2014-09-17

Låtar:
Folkets Röst
Aktivist
Enda Vägen Fram (med Kapten Röd)
Så Många Ord
Ingen Lek (med Aki & Vic Vem)
På Ytan
Mäktiga Lejon
Liv Över Död (med Ras Daniel)
Min Familj
Flyg Lilla Fågel
Var Inte Rädd

Turnédatum: (fler orter tillkommer inom kort)
2014-09-19 Göteborg, Pustervik
2014-10-10 Helsingborg, The Tivoli
2014-10-18 Köpenhamn, Loppen
2014-10-24 Malmö, Moriska Paviljongen
2014-11-14 Borlänge, Liljan
2014-11-21 Stockholm, Kägelbanan

Be the first one to comment


Info

SWINGKIDS

SwingKids AB

www.swingkids.se
gillis@swingkids.se
+46(0)739229026