Ny EP med Oskar Hanska.

Posted by:Gillis Bengtsson on Jan - 29 - 2015

OHMMXIV-1400pxSwingKids egen Spoken Wordmästare Oskar Hanska släpper idag en ny EP…

OSKAR HANSKA – OH!MMXIV

Releasedatum: 29 januari
Label: SwingKids
Artist: Oskar Hanska
Producent: Oscar Rydelius
Mastring: Kristofer Göransson, Svenska Grammofonstudion

En av Sveriges flitigast turnerande livepoeter Oskar Hanska följer upp sitt debutalbum, Krokodiltårar från 2013. Ep:n OH!MMXIV har 6 spår som till skillnad från förra plattan nästan helt går åt Spoken Word-hållet.

– Det är där jag kommer ifrån. Krokodiltårar hade mycket hiphop i sig, men jag har aldrig kallat mig rappare och till det här släppet ville jag verkligen fokusera på diktformatet.

Även ljudbilden har ändrats. OH!MMXIV är mer melodiskt, mycket mindre beatbaserat och har en större, filmisk soundtrack-känsla över sig.

– Oscar Rydelius (Theo Berndt, Hello World) är det gladaste monstret bakom spakarna. Man blir nästan sjösjuk av att se hur musiken väller fram när han sätter igång.

Ep:n inleds absurt nog med en sampling med tidigare talespersonen från Sverigedemokratisk Ungdom, Chang Frick – där han hyllar Hanskas poesi. Samplingen kommer från en radiodebatt där Frick ombads ge exempel på god svensk kultur, varpå Oskar, född i Polen med polsk-finska föräldrar, namedroppades. Helt plötsligt kände han ett måste att skriva mer politiskt än tidigare.

– Det var så jävla sjukt att bli nämnd i det sammanhanget, bli ”godkänd” av en rasist i media liksom. Det var ett par år sedan nu, men det fastnade i mig. Samtidigt har det politiska klimatet sedan jag släppte Krokodiltårar blivit så mycket hårdare, oundvikligt. Men det är inga plakat-texter, det finns det redan tillräckligt med artister som sysslar med. Alla kommer inte att gilla det som sägs, det har redan visat sig när jag kört live…

www.oskarhanska.se

Be the first one to comment


Info

SWINGKIDS

SwingKids AB

www.swingkids.se
gillis@swingkids.se
+46(0)739229026